20130103

SINGAPORE, 3hari 2malam – Oktober 2012


Travelogue:



SINGAPORE, 3hari 2malam – Oktober 2012





Hari Pertama: SABTU
The whole day penat terkinja-kinja di USS. Memang tak boleh buat apa-apa pun.

Hari Kedua: AHAD
Siang
Kami serang ‘The Maritime Experiential Museum Singapore’ dulu sebab dekat je cuma jalan kaki je. Memang betul-betul bersebelahan HR Hotel dan USS. Muzium ni baru je buka. Mungkin tak berapa orang tahu lagi. Kalau dah dapat peluang sampai ke sini, don’t forget to find your way here. Menarik! Ada juga travel agent jual ticket USS, dapat free passes. Bergantung kepada promotion. 

Ada certain days akan ada special show. More info, click here




Alang alang masuk sini jangan lupa masuk typhoon theater. Tiket jual secara berasingan walaupun typoon theater dalam muzium. Berdasarkan pemahaman patik daripada penjelasan staf sana, anda akan merasai pengalaman menaiki kapal besar yang berlayar di tengah lautan,..(wah!) paling best dapat merasai macam mana kapal tengelam! omagad! keciwa tak dapat masuk -.- dah betul-betul kesuntukan masa. makcik pun lambat bagitahu, sampai pintu keluo baru kabo! aish! kita ikut saje ya schedule bajet diatur. -.-
  

Visit duration time: 1 ½ hours.

Settle menambah ilmu di dada, sekarang tiba masanya misi mencari makanan cacing kerawit!

Train from USS/HR Hotel/Sentosa World Resort (Transit)
USS/HR Hotel/Sentosa World Resort ada menyediakan train yang boleh transit ke pusat bandar. Kemudahan awam Singapore sangat menyenangkan. Nak kemana pun mudah dan selamat.   

My advice, untuk memudahkan pencarian tempat nak pergi. Googgling dulu, kalau ada kemudahan train better naik train je. Lebih cepat, murah, selesa, selamat, tak penat...sangaaat. -.-




MRT / LRT
Kad MRT kami guna ‘standard’, warna hijau. Purchase card di mesin then pulang semula ke mesin beli tu balik dapat balance, SNG1. Kami collect semua card dulu. Lepas tu baru tukarkan kepada wang.

More info about Singapore Transportation: click here



Little India
Cara ke sini: MRT ke Little India Station (Purple)


little india? mm.. 

Usman Restaurant
One of our friends, Tasneem dah pernah sampai Singapore jadi dia cadangkan makan di Usman Restaurant. Jika naik train, stop dekat Little India Station (purple). Just walk along the street you may see the sign. Kedai memang betul-betul di corner.

Cuba try Chilli Chicken.  Dekat Mamak Malaysia tak pernah pula tengok makanan ni. Memang sedap! Lagi sedap sebab air suam free, siap boleh refill botol kosong lagi. hehehe!



Souvenir
Kawasan sini ada jual souvenir murah dan ada juga satu mall jual barang murah macam Mydin. Kami tak beli pun. Sebab target ada lagi murah di Bugis Street. Walhal tak pergi lagi. Confident!

Duration time: 1 ½ hours

Chinatown
Cara ke sini: MRT ke Chinatown Station (Ungu)

Di Chinatown ada deretan rumah kedai, hotel budget dan tokong-tokong. View malam mungkin lagi cantik sebab ada tanglung-tanglung tergantung sepanjang jalan. Kami pergi waktu siang, Cuma sight-seeing je. Seronok dan menarik juga belajar negara orang, at least you can shared your experience and knowledge to others..

Duration time: 1 ½ hours




Bugis Street
Cara ke sini: MRT ke Bugis Station (hijau)

Tempat yang dinanti-nanti, hati tak menahan sabar, tangan mula tergaru-garu macam beruk. It’s shopping time! There has a lot of stuff; I think you may need extra time in here, maybe 3hours or more.. Ada 3 tingkat kot! Hehe. Barang sini boleh bargain lagi kalau mahu, pandai cara boleh dapat murah. Tak jauh beza pun dengan harga di KL cuma stuff mereka lebih up-to-date.

Souvenirs pun ada jual. Murah murah! Rambang bang! +_____+

Duration time: 3 hours


Malam - travel by car
Kampong Glam Cafe, Bussorah Street

Misi bertukar membawa kereta untuk mencari tempat makanan melayu. Senang je, cuma cari Bussorah Street. Memang banyak makanan melayu sepanjang jalanan. Memandangkan dah malam badan dah penat dah tak lalu nak makan nasi, ada yang diet katanya..except me, tak boleh elak, perut kemelayuan -.- 

Ada restaurant yang buka sampai lewat malam..jadi jangan risau, anda tidak akan kelaparan! 

Kami cuba di Kampong Glam Cafe, makan sini rasa dinner jemputan khas dengan baju bekepuk-kepuk, kain 6meter meleret, kedai glam you! Dinner hebat mesti bertemankan cili potong (restoran biasa je ya, verangan mak datin) hehehe!


Hari Ketiga: ISNIN
Siang - travel by car

Restoran Zam Zam
Dah singgah tak sah tak pekena murtabak Singapore. Ramai kawan-kawan even bloggers suggest Restoran Zam Zam. Gagau mencari. Finally, we managed to find the place. Alhamdulillah.



Murtabak tu besar boleh share 5 orang, itu pun tak habis. 

Merlion Park
Cara ke sini: MRT tak pasti (nanti check di station)



Mulalah kamera berpindah-pindah tangan minta orang tangkapkan. Suka hati je kan! J



Kami set masa gerak awal memandangkan esok kerja pagi. 3 petang nak tanak kena gerak, belum keluar simpang Johor mata melekat tak menyempat, nasib dreba pun tak lalok tengok orang tidur. J



Seronok belajar negara orang. Banyak kenangan dan pengalaman akan kita dapat. Betul cakap angah bila kita di negara orang, you will be more to appreciate your own country. I love Malaysia more!


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...