20121214

USS, Singapore - Oktober 2012

Travelogue:
SINGAPORE
UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE (USS) – Oktober 2012

I don’t have in mind nak buat vacation trip dengan schedule tight kerja dan belajar dalam satu masa. Moreover all subjects in this semester quite tough. Tapi bila fikirkan balik, bila lagi sementara milah masih bujangkan! hehe! For those who loved to travel hope this info will help you J        

TRANSPORTATION
BAJET PERGI
We decided travel by car sebab senang nak bergerak, letak barang, duduk terkangkang- kangkang, boleh terbongkang. Hahaha! Hari Jumaat balik kerja vavavoom siap, minta doa mak abah, terus gerak.

KL - MELAKA
Jangka masa perjalanan : 9.30pm - 10.30pm (1jam)
Isi minyak : RM60 (tank Myvi)
Bajet tol : RM20
*boleh check website plus, http://plus.com.my/

a) Jalan-jalan jonkerwalk, cuci mata dulu.

b) Second mission ke Restoran Asam Pedas Hajah Mona. According to one of my friend said, this is one of the most popular restaurants in Melaka. Service pun cepat makan pun lazat, kasi try lah!

more info: click here

Sambung perjalanan..
MELAKA – BATU PAHAT, JOHOR
Jangka masa perjalanan : 11pm – 3am (4jam)
Bajet tol : RM20
Ikut survey memang nak booked hotel di JB dekat dengan immigration. ada juga hotel yang provide staying for a couple of hours. Memandangkan orang dah pelawa tidur rumah, kami lagilah bebesar hati nak menumpang pang..
WEATHER
3hari sebelum pergi ada check weather Singapore, khabar berita akan hujan.muka dah cebek. mood meronta-ronta, dah tak kisah, kasi redah ja lah.

Sampai-sampai, semua mendongak langit..



Alhamdulillah, cuaca cantik. tak hujan..let's moh pobedoh! J

Batu Pahat – JB – Singapore

Isi Minyak        : RM60 (tank Myvi) - Isi penuh sebelum masuk Singapore



***

BAJET BALIK
JB – KL
Jangka masa perjalanan : 6pm – 12.30am (6jam)
Harga tol : dari JB ke Tol Sungai Besi : RM 44.20
Minyak: RM50
***

*harga tol tak pasti, takut ada exit yang terlepas pandang. boleh check website plus, http://plus.com.my/
  
SINGAPORE – 3 DAYS & 2 NIGHTS
DAY 1


IMMIGRATION STATION & AUTOPASS
I convinced you be early at immigration station. Akan ada sesak sikit sebelum masuk. Biasa dalam 7.30am – 2pm & 5.30pm – 7pm yang peak hours. Selalunya bajet dalam 1jam disitu sahaja. Ini disebabkan ada pemeriksaan kereta dan passport. Please make sure you’re on the right row. Tengok papan tanda. Outside food not allowed. Setiap kereta yang masuk perlu ada autopass (ala-ala touchngo kad plus smart tag). Kad tersebut tak boleh pindahmilik sebab autopass didaftarkan mengikut nombor plat kereta. Immigration kat situ ada jual juga dan boleh tambah nilai di petrol station. Tol-tol sana guna tiang je, kadang tu tak sedar baki dah berkurangan. So make sure isi secukupnya. Kami pun tak pasti macam mana nak bajet untuk autopass. our assumption, 

Autopass card = 10SD
Topup              = 20SD (untuk 3 hari ronda - still ada baki dalam lingkungan 8SGD)  

INFO
OPERATION HOUR & TICKET PRICE


Muka excited masuk USS!

Operation hour at 10am – 7pm.
Kalau tak nak rugi baik masuk awal dapat main semua game J.
Our main plan memang kesini dulu. We planned to be there around 9.30am, sekali terlajak 10.30am la. lari schedule itinerary i.cit!
Harga ticket dewasa dalam RM165 woo. Kalau beli kat sana taktau la pukul berapa boleh masuk. Beratur panjang, tersangatlah ramai. Beli dengan travel agent lebih mudah, dapat extra gift lagi. Kami dapat voucher makan di USS, ada juga dapat free tickets Maritime Experiential Museum.    


CAR PARK
We stayed in Hard Rock Hotel, bersebelahan dengan USS jadi dapatlah free parking space. For public, saya kurang pasti..boleh check dengan travel agent.

YOUR OWN ITINERARY
Alang-alang sudah sampai mesti nak merasa main semua kan! So, make sure you’ve done your own itinerary. Kalau awak kat sana baru nak decide nak pergi mana sure tak sempat punya. Beratur lagi lama dari main game. Jadi kejarlah hot games and shows tu. Sometimes USS will have a fiesta or event on certain day, contohnya ada parade, show etc. Kami dapat event waktu malam, ada band, fireworks.

Thus, I’d prepared my itinerary like this, maybe it can be sample for you too..



Ini Map USS, as you can see there are 7 themes in USS. Jarak diantara satu sama lain tu tak jauh. Kalau tawaf 3 4 kali pun tak penat lagi.
Semua games memang terbaik! Tak tau nak pilih mana paling best tapi majoriti orang akan suka Transformer Ride tu.Syok hohoho..

LOCKER
Certain game tak boleh bawa beg, tangan kena kosong. Mesti kita nak semua relatives main sekali kan. Therefore, USS prepared few lockers for us. Tapi ada bayarannya.tak silap 2SGD – 5SGD. Mana boleh bawa barang simpan poket lagi elok. paling penting camera. Lagi besau lagi payah tau.


Kami tak guna, sebab ada yang tak nak naik macam Galactica Blue and Red terkoncing juga lah. Memang pening. Orang yang tanak naik, jadi cheerleader kat bawah je la!

RAINCOAT
Ada beberapa games akan membuatkan baju awak basah lenjun. Jadi siap sedialah ya. Baju hujan memang diperlukan. Lebih elok bawa sendiri, Kat sana pun ada jual, $3SGD.
Kalau boleh save, simpan la.


Kami tak tau kena bawa. terpaksalah beli satu, siapa tanak basah kena pegang semua beg kawan-kawan yang lain..cara penjimatan yang efektif!

fyi: Ada dua game and satu show perlu pakai raincoat.

The Lost World
1) Game : Jurassic Park Rapids Adventure

Madagascar
2) Game : A Create Adventure
semua dapat main kecuali Madagascar. lambat seminit je pun! uwaaa!
ni tengah membodek abang jaga hehe!



The Lost World
3) Show : Waterworld

sekali dia datang duduk sebelah daa, cuak oo takut kena simbah!

Get ready!

MERCHANDISE
Setiap theme akan ada kedai jual merchandise. Setiap kedai tu jugalah merchandise berbeza-beza, ikut theme. Jadi baik beli di USS. Kalau fikir nak beli kat luar nak cari lagi murah, memang tak jumpa.  
Memang agak harga mahal sikit tapi berbaloi ada kenangan dibawa pulang. Belilah waktu nak balik takut susah nak carry nanti.

Contohnya, satu fridge magnet 3.90SGD = RM9.75. (Convert (2.5)) Pejam mata aje la..


Malam masuk balik, borong sakanlah!

let's shop!

tasneem bingung tapi masih boleh tersenyum, ngeh ngeh!

HALAL FOOD
Di USS ada jual halal food, tapi tak semua tempat..di station berlainan..nanti tengok peta
1. Goldilocks  – ayam yam yam
2. Friar's  - sandwich
3. Marty's Casa Del Wild - roti
4. Oasis Spice Café - arab
5. Mel's Drive-In - burger
6. Celebrity – roti


Voucher makan untuk dua orang tu kami buat makan ramai-ramai, kasi try Mel's Drive-In. burger kerat 4, asal rasa tekak.. -.-



My advised for traveller, make sure your thingy should include;

Wet tissue – toilet!
Mineral water – botol jangan buang, dalam USS boleh refill, ada satu dekat Far Far Away
GPS – even their local people and taxi driver pun pakai GPS
Sun block & Topi – in case
Flat shoe/sport shoe/slipper
Camera - wajib
Face towel – in case
Small bag
Raincoat
Medicine – main roller coaster tunggang terbalik, memang rasa pening, mabuk nak muntah.
Calculator – kalau 1+1 awak jawab 3 eloklah bawa, macam kami ni..

I think that’s it. Cukup la kot. It’s based on my experienced. You can check others post too!  

Ini baru satu hari di USS, belum merantau warrior pusing ibukota Singapura, will update next post!

kebasahan!






USS memang terbaik, u should go! Release stress dapat jerit pekik terlolong-lolong, masuk simpang JB hilang dah, EXAM!

By the way, enjoy ya’lls! J

 
 


3 comments :

Sue-Rya Qistina said...

hohohoho..bestnya!!
teringin sgt nak ke sana :)

emma dangdut said...

u should go! mmg best.. sure kakak and adik dia suka..abis la berperang nanti nak menjaga.. :)

Syida@Mrs K said...

nak pergi kena Tisya besar sikit. Payah kang nak berjimba-jimba!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...