20121217

Hard Rock Cafe & Hotel, Singapore


Hard Rock Hotel Singapore received the Gold Award for:
Best 5 in Asia in the Category of HAPA Signature Deluxe Hotel

*kasi intro membuak-buak dulu..baru semangat nak post! ceh!

the friendly frontliner

 deluxe room (queen bed)


ini bukan pirate, talak juai punya.


benjol kepala berlanggar dengan lampu ni. cantik memang cantik, rasa nak cabut buat rantai je.aish!

 abang-abang hot 80an 



 taxi?

one for me, and one for me. 

 pool sidewalk

ikan dugong dipersisiran pool HR -.-

Hard Rock Cafe



 
band baru

ok dah dapat kumpul minyak masak 1peket, boleh balik! yeay!

 HRH main entrance



What can I say more? HR has never been disappointed in anyway.  No wonder they have a lot of loyal customers around the world. You will in love with their unique decoration, friendly facilities and staff, cool stuffs, double size pool, etc. The good thing is HRs located a nearby USS, which is the biggest attraction place in Singapore, strategic place I guess! pandai market eh! J

I don’t know whether should you take a note or not: They’re really taking seriously on punctuality. If the breakfast buffet take off at 10am. They’re really mean by 10. Yes, I know dear. I learned from my experienced. Therefore, make sure you be there early!
HR Shop in Hotel close at 10pm.


HARD ROCK HOTEL SINGAPORE8 Sentosa Gateway
Singapore 098269
Reservations: (+65) 6577 8899

What are you waiting for? get your butt over here! J

more info: click here

20121214

USS, Singapore - Oktober 2012

Travelogue:
SINGAPORE
UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE (USS) – Oktober 2012

I don’t have in mind nak buat vacation trip dengan schedule tight kerja dan belajar dalam satu masa. Moreover all subjects in this semester quite tough. Tapi bila fikirkan balik, bila lagi sementara milah masih bujangkan! hehe! For those who loved to travel hope this info will help you J        

TRANSPORTATION
BAJET PERGI
We decided travel by car sebab senang nak bergerak, letak barang, duduk terkangkang- kangkang, boleh terbongkang. Hahaha! Hari Jumaat balik kerja vavavoom siap, minta doa mak abah, terus gerak.

KL - MELAKA
Jangka masa perjalanan : 9.30pm - 10.30pm (1jam)
Isi minyak : RM60 (tank Myvi)
Bajet tol : RM20
*boleh check website plus, http://plus.com.my/

a) Jalan-jalan jonkerwalk, cuci mata dulu.

b) Second mission ke Restoran Asam Pedas Hajah Mona. According to one of my friend said, this is one of the most popular restaurants in Melaka. Service pun cepat makan pun lazat, kasi try lah!

more info: click here

Sambung perjalanan..
MELAKA – BATU PAHAT, JOHOR
Jangka masa perjalanan : 11pm – 3am (4jam)
Bajet tol : RM20
Ikut survey memang nak booked hotel di JB dekat dengan immigration. ada juga hotel yang provide staying for a couple of hours. Memandangkan orang dah pelawa tidur rumah, kami lagilah bebesar hati nak menumpang pang..
WEATHER
3hari sebelum pergi ada check weather Singapore, khabar berita akan hujan.muka dah cebek. mood meronta-ronta, dah tak kisah, kasi redah ja lah.

Sampai-sampai, semua mendongak langit..



Alhamdulillah, cuaca cantik. tak hujan..let's moh pobedoh! J

Batu Pahat – JB – Singapore

Isi Minyak        : RM60 (tank Myvi) - Isi penuh sebelum masuk Singapore



***

BAJET BALIK
JB – KL
Jangka masa perjalanan : 6pm – 12.30am (6jam)
Harga tol : dari JB ke Tol Sungai Besi : RM 44.20
Minyak: RM50
***

*harga tol tak pasti, takut ada exit yang terlepas pandang. boleh check website plus, http://plus.com.my/
  
SINGAPORE – 3 DAYS & 2 NIGHTS
DAY 1


IMMIGRATION STATION & AUTOPASS
I convinced you be early at immigration station. Akan ada sesak sikit sebelum masuk. Biasa dalam 7.30am – 2pm & 5.30pm – 7pm yang peak hours. Selalunya bajet dalam 1jam disitu sahaja. Ini disebabkan ada pemeriksaan kereta dan passport. Please make sure you’re on the right row. Tengok papan tanda. Outside food not allowed. Setiap kereta yang masuk perlu ada autopass (ala-ala touchngo kad plus smart tag). Kad tersebut tak boleh pindahmilik sebab autopass didaftarkan mengikut nombor plat kereta. Immigration kat situ ada jual juga dan boleh tambah nilai di petrol station. Tol-tol sana guna tiang je, kadang tu tak sedar baki dah berkurangan. So make sure isi secukupnya. Kami pun tak pasti macam mana nak bajet untuk autopass. our assumption, 

Autopass card = 10SD
Topup              = 20SD (untuk 3 hari ronda - still ada baki dalam lingkungan 8SGD)  

INFO
OPERATION HOUR & TICKET PRICE


Muka excited masuk USS!

Operation hour at 10am – 7pm.
Kalau tak nak rugi baik masuk awal dapat main semua game J.
Our main plan memang kesini dulu. We planned to be there around 9.30am, sekali terlajak 10.30am la. lari schedule itinerary i.cit!
Harga ticket dewasa dalam RM165 woo. Kalau beli kat sana taktau la pukul berapa boleh masuk. Beratur panjang, tersangatlah ramai. Beli dengan travel agent lebih mudah, dapat extra gift lagi. Kami dapat voucher makan di USS, ada juga dapat free tickets Maritime Experiential Museum.    


CAR PARK
We stayed in Hard Rock Hotel, bersebelahan dengan USS jadi dapatlah free parking space. For public, saya kurang pasti..boleh check dengan travel agent.

YOUR OWN ITINERARY
Alang-alang sudah sampai mesti nak merasa main semua kan! So, make sure you’ve done your own itinerary. Kalau awak kat sana baru nak decide nak pergi mana sure tak sempat punya. Beratur lagi lama dari main game. Jadi kejarlah hot games and shows tu. Sometimes USS will have a fiesta or event on certain day, contohnya ada parade, show etc. Kami dapat event waktu malam, ada band, fireworks.

Thus, I’d prepared my itinerary like this, maybe it can be sample for you too..



Ini Map USS, as you can see there are 7 themes in USS. Jarak diantara satu sama lain tu tak jauh. Kalau tawaf 3 4 kali pun tak penat lagi.
Semua games memang terbaik! Tak tau nak pilih mana paling best tapi majoriti orang akan suka Transformer Ride tu.Syok hohoho..

LOCKER
Certain game tak boleh bawa beg, tangan kena kosong. Mesti kita nak semua relatives main sekali kan. Therefore, USS prepared few lockers for us. Tapi ada bayarannya.tak silap 2SGD – 5SGD. Mana boleh bawa barang simpan poket lagi elok. paling penting camera. Lagi besau lagi payah tau.


Kami tak guna, sebab ada yang tak nak naik macam Galactica Blue and Red terkoncing juga lah. Memang pening. Orang yang tanak naik, jadi cheerleader kat bawah je la!

RAINCOAT
Ada beberapa games akan membuatkan baju awak basah lenjun. Jadi siap sedialah ya. Baju hujan memang diperlukan. Lebih elok bawa sendiri, Kat sana pun ada jual, $3SGD.
Kalau boleh save, simpan la.


Kami tak tau kena bawa. terpaksalah beli satu, siapa tanak basah kena pegang semua beg kawan-kawan yang lain..cara penjimatan yang efektif!

fyi: Ada dua game and satu show perlu pakai raincoat.

The Lost World
1) Game : Jurassic Park Rapids Adventure

Madagascar
2) Game : A Create Adventure
semua dapat main kecuali Madagascar. lambat seminit je pun! uwaaa!
ni tengah membodek abang jaga hehe!



The Lost World
3) Show : Waterworld

sekali dia datang duduk sebelah daa, cuak oo takut kena simbah!

Get ready!

MERCHANDISE
Setiap theme akan ada kedai jual merchandise. Setiap kedai tu jugalah merchandise berbeza-beza, ikut theme. Jadi baik beli di USS. Kalau fikir nak beli kat luar nak cari lagi murah, memang tak jumpa.  
Memang agak harga mahal sikit tapi berbaloi ada kenangan dibawa pulang. Belilah waktu nak balik takut susah nak carry nanti.

Contohnya, satu fridge magnet 3.90SGD = RM9.75. (Convert (2.5)) Pejam mata aje la..


Malam masuk balik, borong sakanlah!

let's shop!

tasneem bingung tapi masih boleh tersenyum, ngeh ngeh!

HALAL FOOD
Di USS ada jual halal food, tapi tak semua tempat..di station berlainan..nanti tengok peta
1. Goldilocks  – ayam yam yam
2. Friar's  - sandwich
3. Marty's Casa Del Wild - roti
4. Oasis Spice Café - arab
5. Mel's Drive-In - burger
6. Celebrity – roti


Voucher makan untuk dua orang tu kami buat makan ramai-ramai, kasi try Mel's Drive-In. burger kerat 4, asal rasa tekak.. -.-



My advised for traveller, make sure your thingy should include;

Wet tissue – toilet!
Mineral water – botol jangan buang, dalam USS boleh refill, ada satu dekat Far Far Away
GPS – even their local people and taxi driver pun pakai GPS
Sun block & Topi – in case
Flat shoe/sport shoe/slipper
Camera - wajib
Face towel – in case
Small bag
Raincoat
Medicine – main roller coaster tunggang terbalik, memang rasa pening, mabuk nak muntah.
Calculator – kalau 1+1 awak jawab 3 eloklah bawa, macam kami ni..

I think that’s it. Cukup la kot. It’s based on my experienced. You can check others post too!  

Ini baru satu hari di USS, belum merantau warrior pusing ibukota Singapura, will update next post!

kebasahan!






USS memang terbaik, u should go! Release stress dapat jerit pekik terlolong-lolong, masuk simpang JB hilang dah, EXAM!

By the way, enjoy ya’lls! J

 
 


20120606

married?like serious?


i want to get married!
haha! could you please stop joking.haha!
yes i am..
married? like serious babe?
oo my... oo my...
my best friend is getting married soon!
i still remembered when people keep asking us when we gonna get married? we were just like pointing each other. and they thought that i will get married first.aaaaaaaaaaaaand i thought sooo too.haha. kenapalah lupa nak betting kan?aiyak!
i need your help and views.
im still in the middle of convincing myself not to believe..but how could this happen? Are you sick babe?
noo! ma please..
ok ok.now where to start?
the dress of course!
fine! I know you’re liked something simple and sweet. Baju kurung kedah?
gila ke? U want me to look like macik kantin jual hotdog? It’s a wedding!and i want baju kurung moden.
Oook. What is coming through my head right now is Scha Alyahya..the baju she’s wearing on press conference and nikah..cantik kan?
yaaaaaaaaaaaaaaaa....lagi?
and yaaaaaaaa...and i need some time to google.
ok! catch you later!
ok.

from the day i knew, i still not doing my part. Not because i’m not supportive.i'm shocked! but then i realize and thankful later that she found a man with a good heart. i'm so happy!

teringat dulu bila they’re always get fight and she’s cried all night long sampai bawa diri sorang sorang pergi PD.punyalah berani! i don’t know how to advice. one of our friend said, ‘ubat korang ni kahwin je..’ haha!

 i noticed that to be ‘masin mulut’.Haha!

dear babe, i promise you i will always be on your side when..your make up needs to touch up!
haha! love you babe! :*


20120604

final result

i do not know how to express right now..


Alhamdulillah..,
eventhough i'm not the highest marks but i quite happy with it!
angah! thank you for your help and guide! :)
boss, your support and advice really encourage me to do the best!
i always believe in this,

'Whatever it is that you want to be put in the effort,see it through and you will see miracles happening right before you'

classmates,
start your engines.
there will be more to come. more to explore.
let's go!

20120416

presentation - short speech

5years babe, 5years.It’s been quiet long time I’m leaving my study life. All those good memories always in my heart and will never erase. I miss every second of it such as shorthand, lecturer merajuk, naik prebet sapu, struggling for our exam day, preparing a group presentation, doing assignment till late night, making video on the last semester, etc. It was so much fun. How can I forget. uh! I miss it.

Because of that, I made my drastic decision to further my study.

Mind and whole body still shocked but no matter what, I have to face it. Since today, I do not know how to describe how I felt. I just follow the flow and get ready to gamble rumble in exam and presentation.

There is one day our lecturer gave us a choice whether to do public speaking in front of the class or one to one. We were shouting like cray to make sure madam hear our voice. padahal boleh aje cakap slow slow. takut punya pasai -.- Angin nervous sula datang. mulalah sakit perut datang. I try to calm and take it as positive way. *pujuk hati lara*

nasib baik last last madam agreed buat berasingan. yippy!

The law of the games;
  1. Pick one piece of paper
  2. 2minutes to write-down the points what-eva is in your head. -.-
  3. 3minutes to do the short speech.
  4. Must have
    • Greeting, introduction
    • Titled of the presentation
    • First point – explained – example
    • Second point – explained – example
    • Third – explained – example
    • Conclusion
The pictures taken when we’re outside of the class.
 
 tak sempat tangkap gambar time kak ain waving us. kami apa lagi gelak terbahak bahak.

Kak Ain doing her moves to ela-bo-rate her feeling. ghee!

sorry for bad quality photos. handphone cap hayam -.-

memang gugup but Alhamdulillah madam smiled. No other reaction nampaknya. Hopefully everything goes well. Now I can sleep tight. :)

20120413

Aroma Ikan Bakar Jeram

Mom : Where we're going for dinner?
(Silent awhile)
Abg Kroll : Why don't we try at Aroma Ikan Bakar Jeram?
We’re just like: What??Huh??
Abah : Its quiet far Kroll..
Sounds ridiculous in this particular hour.mau gelap bah.
Kroll : Sempat.. (full of confident!)
Angah : (smiling devil) let’s go boys! (lari ke bilik air)
Tysha : (Tysha stone je)
Angah : Tysha move!
Tysha : Mama tak sebut ‘and a girl’ pun..
Angah : aiyak!
 :P

Sumbatlah semua 6 dewasa 5 cucu satu kereta.nasib muat.hahaha! The journey not so long. if you’re from Bandar Bukit Raja, it takes about 45minutes to reach there.sedang sedang elok sebelum pinggul kebas mebas ni. Finally we're safely arrived and i remembered the first word came cross in my mind was.. ‘oowaaau’. The restaurant's huge man and the sunset view really impressed me. nice place in the middle of nowhere.i didn't know where i am now.haha! The view was awesome and peaceful even there’s so many customers come in and out. siap boleh main booking-booking lagi. Come give’em a try!



I pay more attention to this girl.tengok tengok gelagat bikin panas nak cobit cobit!!
... 

angah jalan laju laju takut habis..adik dia terpaksa jalan laju laju nak ambil gambar :P


a gift from atok.ada ada je abah ni.dah macam pocket doraemon.


gasing angry bird -.-

Sorry food photos not included. Habis dibedal oleh Sham’s wifey + daughters and Angah’s family! Hehe!
See more review and pictures from others;


Alamat : Aroma Ikan Bakar, 
Jalan Jati off Jalan Pantai Jeram, 
Pantai Jeram, 45800 Jeram, Selangor
Tel : 017 – 3163117 (En. Naim) atau 019 – 2084452 (Pn. Hazura)
Facebook : click here
last but not least, Thanks to Angah belanja makan.kami doa Angah sentiasa dilimpahi pahala, rezeki, rahmat dan kesihatan yang baik baik.Amin. (ini bukan ayat minta belanja lagi :P ikleh dari hati..hehe! we loving it!!)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...