20111018

uncle rahman hebat


Oct 17th, 2011
kuatnya uncle..
berat penumpang dah berapa. beca tu lagi..mm.. 
celah mana tenaga uncle ni dapat? minum tongkat ali yer.. :P

sedihkan? tapi uncle tak.
bangga lagi ada sebab dengan pekerjaan itu juga uncle boleh menyara isteri kesayangan dan cucu-cucu yang masih bersekolah. Kuat betul semangat uncle. Selalunya seusia uncle ni patut rehat dipangkin ditemani isteri menyuapkan cucur kodok ke mulut. wah!indahnya.. :)
Bukan nak menyalahkan anak uncle tinggalkan anak sendiri ke kampung. Mungkin dia ada sebab tersendiri.mana tahu gaji kecil kot duduk pulak dekat bandar  kolumpo (KL) memanglah besar kos belanja..dah dah tak mau cakap banyak nanti tersedak uncle makan cucur kodok. :)
Cerita ni benar benar beri kesedaran dan pengajaran. Sesiapa pun boleh jadi senang kalau kita menyediakan perancangan  kewangan yang teratur, yang penting berbelanja secara berhemat dan sentiasa beringat. Sistem penyimpanan itu perlu walaupun amount yang kecil.


NST Oct 18,2011

Mari share maklumat dan saling bantu membantu. dapat pahala ya tak?

Mulakan merancang kewangan
Merancang kewangan ialah satu langkah penting. Tiada siapa yang merancang untuk gagal. Lebih awal kita mulakan lebih banyak masa dan fleksibiliti yang kita ada untuk mencapai matlamat kewangan kita. Oleh yang demikian, mulakan azam dengan lebih serius untuk menguruskan wang!

Catatkan semua perbelanjaan
Dengan mencatat setiap perbelanjaan kita akan mengetahui corak dan amalan perbelanjaan kita sendiri. Dari situ dapat menilai sikap diri sendiri sama ada seorang yang boros berbelanja atau seorang yang berjimat cermat, dan suka menyimpan!

Saluran aduan masalah pembankan dan tempat pembelaan
Sekiranya tidak berpuas hati dengan perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh sesebuah perbankan, cuba selesaikan dengan perbankan dahulu dan jika menemui jalan buntu boleh berhubung dengan Biro Pengantaraan Kewangan (BPK). Tidak memerlukan peguam untuk kes ini kerana servis adalah percuma. Andaikata BPK tidak dapat membantu, bolehlah rujuk ke BNMLINK atau BNMTELELINK yang merupakan dua pusat perhubungan di Bank Negara. Ada juga menawarkan perkhidmatan kaunseling berkaitan kredit dan juga khidmat pengurusan hutang.

---
Walaupun duit banyak macam mana sekalipun mesti ada perancangan jugakan.Jangan pandang remeh. So I have been taking my own actions like; 

[.] buku 555 versi teknologi 
memudahkan mengenalpasti wang keluar masuk, aktiviti luar, dll. Senanglah sikit nak marah diri sendiri nanti! -.- biasanya 10% daripada gaji untuk simpanan.kalau elok letak lebih.asingkan untuk emergency cases (contohnya, servis kereta atau kos perubatan), hari tua & untuk anak nanti.   

Konsep perbelanjaan yang betul
Pendapatan – Simpanan = Hutang + Perbelanjaan

Sekarang dah kerja dah pandai manage duit tak ada nak susahkan mak abah kasi duit belanja. Dah patut rasa malu nak minta duit belanja. susah macam mana pun tak mahulah susahkan dia. cukuplah mak abah besarkan sampai boleh cari duit sendiri.tak kan dah beranak pinak pun mak abah kasi duit lagi pulakan.

[.] sediakan bekal ke pejabat 
elakan sakit perut akibat keracunan makan. :)

Tak sangka hebat didapur rupanya.ada yang merasa pun puji.bagus ni!
Terima kasih sebab masak, bekal kan. :)

[.] Mengasingkan kos belanja dengan menyediakan sampul
memudahkan pembahagian contohnya, bayar kereta, rumah, pinjaman dll.

[.] Kurangkan mengunjungi shopping complex
Gantikan dengan aktiviti riadah ke taman atau pantai ke.kan bagus tu!


[.] Tabung berkunci
Minta mak simpankan kunci supaya tiada tangan tangan mengeluarkannya.


Ni buku niece,
 mulakan perancangan pembelanjaan dari sekolah :) 


Please Limit yourself emma! ^.^
Uncle, terima kasih sebab menyunting semangat!doa moga uncle hari hari sihat! :)



Just sharing info. Good luck!

6 comments :

KimiaBongsu said...

cayahlah emma!! hahahaha....

wahida said...

weh...aku nak tumpang sekali bekal ko tu....hehe...

emma dangdut said...

nadia.beb,caya kt pacik rahman, rider tu rilek bw sbelah tangan..aku bw sure bpusing stering.nnt aku tak kemana beca tak kemana.. :P

emma dangdut said...

kak wahida.nnt akak tak tdo mlm kang..teringat teringat :P

KimiaBongsu said...

ko bukan berpusing stering ke beca tah kemana... silap2 nak naik beca tu nak kayuh pon tak lepas seyhhh~

emma dangdut said...

kimia bongsu aka nadia.kaki tak sampai lebih tepat -.- huhu!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...